پروپوزال چیست

برای عملکرد موفقیت آمیز در انجام پروپوزال ابتدا باید از مبانی این کار آگاهی داشته باشیم در این مقاله سعی شده است به سوال اغلب دانشجویان در خصوص ماهیت پروپوزال و اینکه اساسا پروپوزال چیست پاسخ دهیم تا بتوانید با ارائه یک کار مناسب، روند پایان نامه تان را تسریع کنید پس با ما همراه باشید
پروپوزال چیست

فرم درخواست مشاوره پایان نامه

در این مقاله به مفاهیمی همچون پروپوزال ارشد، پروپوزال پایان نامه کارشناسی ارشد، فرق پایان نامه و پروپوزال، تفاوت پروپوزال و پایان نامه، پروپوزال پایان نامه، پایان نامه پروپوزال پرداخته می شود.

 

 تعریف پروپوزال – پروپوزال چیست؟

کلمه پروپوزال (Proposal) گرفته شده از کلمه propose  و به معنی پیشنهاد دادن است، و فرهنگستان ادب فارسی، واژه ”پیشنهاد پژوهشی” را معادل پروپزال معرفی نموده  است. به طور کلی، پروپزال، پیشنهادی راجع به یک طرح پژوهشی است که در قالب یک مقاله ارائه می شود، همچنین می توان پروپزال را نقشه ای دانست که مسیر پیش رو را نشان می‎دهد و در انجام یک تحقیق یا پروژه کمک شایانی به افراد می کند. پروژه های مدیریتی، تحقیقاتی، پروپوزال ارشد و پایان نامه های مقطع ارشد از جمله مواردی است که در آنها، پروپزال نویسی نقش به سزایی دارد.

پروپوزال کارشناسی ارشد:

پروپوزال پایان نامه کارشناسی ارشد دارای چارچوبی استاندارد و مکتوبی می باشد تا مورد پذیرش اساتید دانشگاه قرار گیرد، به این ترتیب، باید بدانید که پروپوزال تان قرار است چه مراحلی را طی کند.
پروپوزال پژوهشی باید به گونه ای انجام شوند که بتواند پاسخی متناسب به سؤالات زیر دهد:
هدف از انجام و اتمام چنین پروپزال چیست؟
چه کارهایی برای تحقق این هدف باید انجام شود و چگونه؟
چگونه و از چه روش هایی می توان پروپوزال را اجرایی نمود؟
اگر دانشجو بتواند در پایان نامه خود به سؤالات بالا به خوبی پاسخ دهد، می تواند در امر قانع کردن اساتید دانشگاه خود موفق باشد و ارکان اصلی پروپوزال را نیز در پایان نامه خود حفظ نماید. البته پیش از پرداختن به اجزاء پروپوزال، بهتر است دانشجویان بدانند که عنوان پروپوزال شان  از اهمیت خاصی برخوردار است؛ زیرا انتخاب یک عنوان مناسب در عین مختصر بودن، اطلاعات کلی پروپوزال را در عبارتی کوتاه بیان می نماید، و به درک بیشتر مخاطب کمکی ارزنده میکند و از سوی دیگر، موجب موفقیت آنها نیز می‌شود.

 انواع پروپوزال:

از نظر تخصصی بودن پروپوزال، می توان آن را به دو دسته پروپوزال تخصصی یا پروپوزال دانشگاهی و پروپوزال صنعتی تقسیم کرد؛ هدف از نگارش پروپوزال صنعتی بهبود فروش، افزایش سود یا بهبود بهره وری سازمانی است و بنابراین محتوای آن نیز باید در زمینه شناسایی مشکل و ارائه راه حل متناسب با همین موضوع باشد ولی در پروپوزال دانشگاهی، دانشجو به دنبال شناسایی یک مشکل در ارتباط با رشته تحصیلی می باشد و محقق قصد دارد راه حل هوشمندانه و کاربردی ای برای آن مطرح کند. پس محتوا و مطالب آن نیز با پروپوزال صنعتی نسبتا متفاوت خواهد بود.
اما به روش دیگری نیز می توان پروپوزال ها را در چند دسته کلی تقسیم بندی کرد که عبارتند از:
1.پروپوزال درخواستی: این نوع از پروپوزال معمولا به درخواست یک سازمان یا موسسه ای به نام دانشگاه برای شناخت بهتر یک مشکل و حل کردن آن نگارش می شود.
2.پروپوزال غیردرخواستی: پروپوزالی که موضوع آن توسط پژوهشگر شناسایی شده و محقق بر این باور است که پروپوزال او برای سازمان مورد نظر کاربردی خواهد بود. در این موارد پژوهشگر با بررسی میدانی و بهره گرفتن از تجربیات خودش بدون درخواست از طرف سازمان، راهکار مناسبی را برای حل یک مشکل شناسایی کرده است.
3.پیش پروپوزال: بسیاری از مدیران، اساتید  برای اینکه بتوانند سرعت بررسی پروپوزال را بالاتر ببرند و ایده پژوهشگر را در یک مطلب خلاصه داشته باشند، درخواست نگارش پیش پروپوزال از پژوهشگر میکنند. تمامی مواردی که در پروپوزال وجود دارد به صورت خلاصه و مختصر در پیش پروپوزال آورده می شود.
4.پروپوزال غیررقابتی: یک پروپوزال در ابعاد اجرایی بسیار گسترده بوده و از اهمیت بسیار بالایی برای سازمان برخوردار است و معمولا زمان زیادی صرف پیاده سازی آن می شود.
5.پروپوزال غیررقابتی تجدید شده: پروپوزال هایی که به عنوان تکمیل کننده از یک طرح بزرگ به صورت مرحله ای و قدم به قدم با پیشرفت پروژه ارائه می شوند.

پروپوزال پیام نور:

برای آشنایی دانشجویان با مقوله پروپوزال نمونه ای از فرم خام پروپوزال دانشگاه پیام نور، فرمهای مورد نیاز پایان نامه ارشد پیام نور, فرم های پژوهشی دانشگاه پیام نور و دیگر موارد مرتبط با پایان نامه در سایت دانشگاه پیام نور قرار گرفته شده که دانشجویان با مراجعه به این سایت می تواند آشنایی کامل پیدا کنند.

منظور از اصلاح پروپوزال چیست:

در نگارش پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری پروپ,زال نقش ویژه ای ایفا می کند. داوطلبانی که قصد آماده سازی پروپوزال پایان نامه را دارند، با رعایت اصول و شیوه نامه دانشگاه خود و نیز دسترسی به منابع معتبر می توانند با طیب خاطر شروع به نگارش پروپزال نمایند. توجه داشته باشید که معمولا دانشجویان در ارائه اول موفق به تصویب پروپوزال نمی شوند و ممکن است با نظرات اصلاحی استاد راهنما مواجه شوند. بنابراین نباید نگران باشید چراکه اصلاح پروپوزال بخشی از فرایند کار است و نشان دهنده ضعف دانشجو نیست.

پیش پروپوزال:

پیش پروپوزال شامل چکیده ای از یک پروپوزال است که دیدگاه و نگرش محقق نسبت به موضوع را تعیین میکند و به نوعی یک دفاعیه از پروپوزال است که پژوهشگر میزان آمادگی او برای نوشتن پروپوزال پایان نامه و رساله دکتری یا کارشناسی ارشد را می سنجد. در کل پیش پروپزال به معنای طرح پیشنهادی محقق یا دانشجو می باشد به دانشگاه خود برای انجام دادن پایان نامه.

فرق پروپوزال با پایان نامه:

تفاوت پروپوزال و پایان نامه به شرح زیر است:

  1. حجم پایان نامه بیشتر از پروپزال است.
  2. پروپزال اهداف جزیی را مدنظر قرار می دهد ولی پایان نامه اهداف کلی را بررسی میکند.
  3. پروپزال به مسئله ای خاصی می پردازد و پایان نامه روی نتیجه بیشتر متمرکز است.
  4. در پروپزال افعال در زمان آینده نوشته می شود ولی در پایان نامه افعال به شکل گذشته و حتی در برخی موارد سوم شخص مفرد نوشته شود.
  5. طول روپزال 10 تا 8 صفحه هست ولی در پایان نامه طول نوشته ها از 80 تا 300 صفحه می باشد.
  6. پروپزال یک گام از پایان نامه است ولی پایان نامه یک تحقیق در قالب خاص است.

تفاوت پروپوزال با فصل اول پایان نامه:

از دیگرتفاوتها و فرق پروپوزال و پایان نامه، تفاوت آن با فصل اول پایان نامه است، به طور کل فصل اول پایان نامه همان پروپوزال می باشد که تکمیل تر شده و دانشجو در آن به مسائلی همچون مقدمه، بیان مسئله، ضرورت انجام پایان نامه، سوالات و فرضیات تحقیق و از این دست مطالب می پردازد. همانگونه که مشاهده می کنید مطالب فصل اول تشابه زیادی با مطالب موجود در پروپوزال دارد.
با این حال در فصل اول پایان نامه دانشجو باید سرفصل های ذکر شده در پروپوزال را به طور مفصل و کاملتر بیان نماید. همچنین مطالبی همچون پیشینه تحقیق و پژوهش های انجام شده که در پروپوزال موجود است، در فصل اول ذکر نمیشود و این مطالب به طور کامل در فصل دوم باز می شود. همچنین منابع نیز به انتهای پایان نامه اضافه می گردد. در فصل اول همچنین بخشی به نام ساختار تحقیق وجود دارد که در پروپوزال وجود ندارد و دانشجو باید حتما آن را در پایان فصل اول قرار دهد.

آموزش پروپوزال:

با توجه به مطالبی که بیان شد پروپوزال نوعی پیشنهادیه می باشد که به مقتضاي هدف پروژه و یا رشته تحصيلي شما مي تواند قدري متغير باشد؛ اما ساختار اصلی آن، در هر پروژه ای ثابت است و همواره شامل عنوان هایی به شرح زیر می باشد:

  • موضوع تحقيق
  • توضيح موضوع و اهميت آن
  • ادبيات تحقيق و پژوهش هاي مرتبط
  • اهداف و فرضيه ها
  • روش ها و ابزار هاي تحقيق
  • منابع

 همانندجویی پروپوزال:

کاربردی و بکربودن موضوع و عنوان پایان‌نامه، یکی از مهم‌ترین اصول انجام پایان نامه است. در واقع در صورتی که میزان شباهت مطالب پایان‌نامه شما با پایان نامه های دیگر در همین موضوع  از حد مجاز فراتر رود، به نوعی سرقت ادبی به شمار می رود. اگرچه این امر ناخواسته اتفاق افتاده باشد، ولی این موضوع ارزش پایان‌‌نامه شما را زیر سوال می‌برد. همچنین ممکن است مراحل اخذ مجوز برگزاری جلسه دفاع و فارغ‌التحصیلی شما را با مشکل مواجه کند. برای جلوگیری از این امر و اصلاح قسمت‌های مشابه، راه‌های مختلفی وجود  دارد و به‌راحتی قابل انجام است. استفاده از سیستم همانندجویی ایرانداک، یکی از رایج‌ترین موارد است. دانشجویان می توانند با مشاوره گرفتن از موسسات انجام خدمات دانشجویی، نحوه همانندجویی پایان‌نامه را در سایت ایرانداک مورد بررسی قرار دهند. آشنایی با این روش، مانند تفاوت پروپزال و پایان نامه برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی امری مهم و ضروری است.

 دفاع از پروپوزال ارشد:

اصلی ترین چالش اکثر دانشجویان در زمان ارائه پایان نامه آنها، نحوه شروع دفاع از پایان نامه است. در واقع بسیاری از دانشجویان به علت استرس بالایی که برای دفاع از پایان نامه دارند، نمی دانند چگونه باید دفاع را آغاز کنند. باید به این نکته توجه داشته باشید که برای شروع دفاع از پایان نامه بهتر است از یک جمله جذاب و باارزش استفاده کنید و در ادامه به سراغ مقدمه، رزومه، متن معرفی بروید. توجه داشته باشید نحوه شروع دفاع از پایان نامه از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا در ابتدا جلسه، مخاطبین به شما توجه می کنند، در نتیجه شما در نقطه توجه حاضرین و داوران قرار دارید. اگر دانشجویان عزیز بتوانند یک شروع خوب در جلسه دفاع داشته باشند، در ادامه اعتماد به نفس بالایی پیدا خواهند کرد و این موضوع میتواند به آنها کمک شایانی کند تا جلسه دفاع از پایان نامه را به بهترین شکل مدیریت کنند.

بانک پروپوزال:

با در نظر گرفتن مطالب فوق مجددا خاطر نشان می کنیم که  پروپوزال نشان‌دهنده‌ی نقشه ی تحقیق یک دانشجو و حتی پروژه کاری یک کارفرما می باشد؛ بنابراین معمولا یک پروپوزال شامل مواردی چون: فعالیت‌هایی که باید در طی پروزه انجام شود، زمان‌بندی فعالیت‌ها، هزینه‌ها، و مزیت‌های یک مشاور خوب و مناسب برای کارفرما و یا پژوهشگر میباشد. این اطلاعات ممکن است بسته به نیاز یا درخواست مخاطب به‌شکل‌های گوناگونی ارائه شود. برای اینکه ‌ماهیت پروپوزال برا شما روشن‌تر شود لازم است محدوده‌ی آن مشخص شود. در یک پروپوزال یا پیشنهاد پروژه‌ی مشاوره موارد زیر بیان می‌شود:
1.جمع‌بندی توافقات پیشین میان مشتری و مشاور و یا محقق و استاد راهنما
2.تشریح انتظارات و وظایف طرفین پروژه
3.شرح مختصر پروژه و فعالیت‌های اجرایی آن
4.ابزارهای مورد استفاده در پروژه
5.گزینه‌های خدمات که مشتری می‌‌تواند انتخاب کند
6.معیارهای کلیدی ارزیابی پروژه
7.چگونگی اتمام پروژه و تأیید خروجی‌های مشاور توسط مخاطبین
8.ابزارهای لازم برای ایجاد پاسخ‌گویی به مخاطبین